Het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) gaat ervan uit dat de eieren op de Belgische markt geen gevaar vormen voor de volksgezondheid. In Nederland is er een onderzoek geopend, nadat een bedrijf de giftige stof fipronil zou hebben gebruikt bij de bestrijding van bloedluis.

Dertig Nederlandse pluimveebedrijven hebben hun eieren moeten vernietigen, nadat ze dit jaar het bestrijdingsbedrijf Chickfriend hadden ingeschakeld. Chickfriend zou de giftige stof fipronil gebruikt hebben bij hun behandeling om de aanwezigheid van bloedluis in kippenstallen te bestrijden. De leverancier van Chickfriend is een bedrijf uit de Antwerpse gemeente Weelde, Poultry-Vision.

Het parket van Antwerpen onderzoekt de zaak. Eind juli werd er bij het bedrijf in de Kempen een huiszoeking uitgevoerd. Poultry-Vision wordt ervan verdacht fipronil toegevoegd te hebben aan middelen die wel gebruikt mogen worden om bloedluis te bestrijden. Stalen van verschillende chemische producten en de boekhouding van het bedrijf werden meegenomen. De zaakvoerder, die geen strafrechtelijk verleden heeft, werd verhoord. Hij ontkent betrokken te zijn bij een zwendel.

Het FAVV heeft de nodige maatregelen getroffen om te voorkomen dat besmette eieren op de Belgische markt komen. (FAVV/vrt)